Blog

Interview: Trainingstips voor Obstacle Runs

Op zondag 9 juni 2019 gaat Team Zest deelnemen aan de Alphen Obstacle Run. Omdat dit voor ons allemaal onze eerste Run is, wil ik mijn team en mijzelf uiteraard zo goed mogelijk voorbereiden en daar heb ik de hulp van Jaimy voor ingeschakeld. Jaimy is een fitness instructeur bij Fitland Hoogvliet en tevens een collega van mij. Hij heeft inmiddels al vier Obstacle Runs uitgelopen en wil zijn tips graag met ons delen! Ik heb hem geïnterviewd.

 

P: Jaimy, wij hebben elkaar laatst ontmoet bij Fitland en hadden een gesprek over obstacle runs. Namens Zest Personal Training & Fitness ga ik samen met een team op 9 juni meedoen aan mijn eerste obstacle run. Jij hebt er al een aantal gedaan, klopt dat? Zou je kunnen vertellen hoeveel dit er tot nu toe zijn, welke runs het waren en hoe jij deze hebt ervaren?

J: De obstakel runs die ik heb gelopen waren allemaal van Strong Viking. Ik heb 3 verschillende edities gedaan, waarvan de afstand verschilde. Ik heb de Hills Edition gedaan die plaats vond in Amsterdam en hier heb ik 13 km gelopen met 38 obstakels. Ik heb ook de Water Edition gedaan in Nijmegen: ook weer 13 KM, alleen dan met 36 obstakels. De laatste die ik heb gelopen was een Family Edition van 5 KM samen met mijn familie. De andere twee liep ik samen met een klasgenoot. Ik heb alle obstakel runs ervaren als uitdagend, maar niet te zwaar. Nadat alle adrenaline was gezakt, kwam pas de vermoeidheid in mijn lichaam tevoorschijn en merkte ik pas hoe zwaar het eigenlijk was. Het was een enorm leuke ervaring en ik zou graag de Mud edition nog willen doen om de hele cirkel rond* te hebben. De extra’s die je krijgt/kunt krijgen zijn ook leuk om te verzamelen (shirt en medaille). Dit verschilt wel per organisatie, denk ik.

* De Strong Viking Runs kennen vijf edities: De Mud Edition, Water Edition, Hills Edition, Family Edition en de Brothers Edition

P: Oké, jij hebt dus aardig wat ervaring. Een obstacle run meedoen zonder training klinkt niet verstandig – bijna onmogelijk, lijkt mij. Heb jij voor jouw runs ook aan specifieke voorbereiding gedaan?

J: Voor de runs heb ik mij voornamelijk gefocust op krachttraining en hardlopen voor mijn conditie. Ik heb voor mijn conditie twee keer per week hardgelopen en gewisseld tussen interval- en duurtraining. Ik had naast krachttraining en cardio ook twee keer per week korfbaltraining en dit hielp mij ook enorm. Qua technische vaardigheden zat ik al goed door mijn achtergrond met Free Running*. Voor de run heb ik wel een aantal technieken opnieuw geoefenend aangezien ik deze essentieel vond tot mijn succes. Deze technieken waren de Cat Leap, Muscle Up, PK Roll, Schippersslag en de Commando Crawl.

Bij Freerunning is het de bedoeling om, door middel van gymnastische technieken, zoals bijvoorbeeld flips (salto’s) en vaults, over obstakels te springen. Bij Parkour is het de bedoeling om zo snel mogelijk van punt A naar punt B te komen over die verschillende obstakels.

P: Wat vond je het moeilijkst om te trainen en waarom?

J: Ik heb niets gevonden dat ik echt moeilijk vond, aangezien ik qua technische vaardigheden alles al beheerste. Het was wel lastig om alles vol te houden, omdat ik op een gegeven moment bijna elke dag aan het trainen was. Dit was erg slopend en was niet nodig geweest.
Ik heb alle runs zonder pauzeren en fatsoenlijk uit kunnen lopen. Nu heb je natuurlijk wel af en toe een korte pauze bij sommige obstakels wanneer er een rij is, maar die tel ik niet mee. Wat ik wel beter had kunnen doen was mijn Commando Crawl oefenen, aangezien ik bij dit obstakel erg veel moeite had om het op een gelijkmatig tempo af te ronden.

P: Heb je ook nog iets in je voedingspatroon aangepast? Zo ja, wat en waarom?

J: Ik heb mijn voeding iets aangepast en dit heb ik alleen gedaan om mijn herstel sneller en soepeler te laten verlopen. Ik begon met het nemen van magnesium en calcium tabletten en verhoogde mijn eiwit inname. Ook nam ik B12 tabletten om mijn prestatie te vergroten en voor mijn gevoel hielp dit wel enigszins, maar was het niet nodig als je een voedingsschema zou maken. Dit heb ik niet gedaan, omdat ik toen niet erg op me voeding lette.

P: Heb je ook een moment gehad waarop je dacht dat je het niet zou redden en zo ja, hoe ging je daarmee om en heb je gezorgd dat je toch doorging?

J: Ik had tijdens de run geen momenten dat ik dacht dat ik het niet zou halen. Dit was omdat ik vertrouwen had in mijn training en wist dat ik de run kon afmaken. Ik liep ook samen met een klasgenoot en ik ben erg competitief ingesteld, dus ik wilde absoluut niet als eerste stoppen. Ik moest wel halverwege mijn partner gaan motiveren aangezien haar energie en kracht opraakten en dit het lastiger maakte voor haar om de run af te maken, maar we hebben hem wel allebei afgemaakt.

P: Wat was of waren voor jou het/de moeilijkste obstakel(s)? Waarom?

J: Het leukste obstakel voor mij was meteen één van de moeilijkste en dat was de Fjord Falls. Het was in principe een lange glijbaan waar je op het einde het water in gelanceerd werd. Dit was niet per sé een kracht of conditie georiënteerde uitdaging, maar meer een mentale. Hier was ik niet op voorbereid en het was best eng, aangezien je nauwelijks controle hebt indien het fout gaat. Krachtoefeningen zoals touwklimmen en dergelijke kon ik makkelijker overwinnen door simpelweg de technieken die ik beheerste toe te passen, zoals de schippersslag.

P: Oké, dat klinkt behoorlijk spannend. Hoe heb je deze toch overwonnen?

J: Ik heb mijn gedachte op nul gezet en ben er gewoon voor gegaan. Zonder er bij na te denken nam ik plaats en ben ik van de glijbaan af gegleden. Voor kracht obstakels of conditie heb ik hetzelfde principe gebruikt. Gewoon ervoor gaan en er niet te veel bij nadenken.

P: Wat was jouw favoriete obstakel en waarom?

J: Mijn favoriete obstakel waren de Fjord Falls en de Mud Walls. De Fjord Falls was de glijbaan die je grenzen verlegde. De Mud Walls waren muren van modder waar je overheen moest klimmen, terwijl je zelf onder de modder zat. Tussen de muren in, zat je tot aan je navel in de modder en moest je zelf ook nog kunnen doorlopen. Dit obstakel vond ik zelf heel leuk, omdat je slim om moest gaan met je bewegingen en je mensen om je heen zag vallen en viezer worden.

P: Wauw, dankzij jouw ervaringen heb ik er eigenlijk alleen maar meer zin in! Als je deze groep “groentjes” een paar goede tips zou geven, welke zouden dat dan zijn?

J: Kleding is heel belangrijk: vergeet dat absoluut niet! Zelf heb ik run gelopen met compressie kleding en speciale schoenen gericht op obstakel runs. Je kan een obstakel run uitlopen met hardloopschoenen en losse kleding, al is dit wel veel lastiger. Voor je shirt of trui maakt het niet veel uit of deze compressed is of los, voor je broek wel aangezien zich hier veel viezigheid verzamelt. Ook is een lange broek beter dan een korte in verband met touwen en eventuele steentjes op de grond. Neem ook douchespullen mee en losgeld voor het parkeren. Het belangrijkste is dat je plezier hebt!

P: Nou, Jaimy. Het klinkt alsof dit een behoorlijke uitdaging zal worden, maar je hebt mij en ik hoop zo ook de anderen erg geholpen door ons een kijkje in de wereld van Obstacle Runs te geven! Ik wil je graag bedanken voor het delen van je ervaringen en tips en wens jou bij jouw toekomstige runs nog veel plezier!

Om de twee weken is er een Butt Kickin’ Bootcamp die zich richt op een deel obstacle run training. Lijkt het je leuk om eens mee te komen doen, houd dan de Facebookpagina in de gaten!

Personal Trainer en coach met de ambitie om onzekerheid de wereld uit te helpen

%d bloggers liken dit: