Blog

The “FITFAIR” Experience

Jullie hebben misschien wel voorbij zien komen dat ik afgelopen zaterdag in Utrecht ben geweest voor de jaarlijkse FITFAIR. Deze vond plaats op 24 en 25 november in de Jaarbeurs Utrecht en ik kan je vertellen dat je écht een heel weekend – en misschien zelfs langer – nodig hebt om alles van de FITFAIR  te kunnen opnemen.

Wat is de FITFAIR eigenlijk? 

Op de website van de Jaarbeurs zelf wordt de FITFAIR omschreven als “het nieuwe, tweedaagse educatieve netwerk- en lifestyle event voor sporters, sportprofessionals en ondernemers in de sportbranche. Door educatie, inspiratie en participatie onderscheidt FITFAIR zich van traditionele sportevenementen en fitness- en wellness beurzen“.

Omdat ik deel uit maak van alle drie de benoemde doelgroepen, moest ik hier naartoe gaan! Een tripje naar Utrecht maak je alleen niet even snel en zeker in je eentje leek het me een stuk minder gezellig. Vandaar dat ik één van mijn beste vrienden zo ver heb gekregen dat hij met mij mee zou gaan (Hij vond het gelukkig ook erg leuk en leerzaam, hoor. No worries!). Et voilá, ik kocht de tickets voor de zaterdag en het aftellen was begonnen.

Om 08:30 uur zijn we richting Utrecht vertrokken. Alles verliep zonder problemen: het was rustig op de weg, we namen geen verkeerde afslagen – dit zou dus zéér waarschijnlijk wel gebeurd zijn als ik had gereden – en we vonden parkeerplek dicht bij de locatie zelf.

We zijn er!

Het was rond half 10 nog vrij rustig. De beurs zelf zou pas om 10:00 uur openen, dus we konden op ons gemak rondkijken. En dat hebben we gedaan ook.
Blijkbaar was de FITFAIR niet de enige beurs die vandaag zou plaatsvinden. Nope, er was nog een studiekeuzebeurs, een heus Sinterklaasfeest en het mooiste van alles was nog wel de Dutch Heroes Comic Con. Overal waar je keek liepen mensen verkleed als hun favoriete personage uit een film, videogame of televisieserie. Zo hebben we onder andere Deadpool, Spiderman, studenten van Hogwarts (Harry Potter), de Ghostbusters en een T-Rex voorbij zien komen.

Dit waggelde er dus voorbij. Maar wel te snel voor een foto…

Een zeer bijzondere ervaring, om zo maar te zeggen. Wel leuk om te zien!
Je zou kunnen stellen dat we onze ogen al hebben uitgekeken voordat de beurs zelf was begonnen. Dat dachten wij ook. Eenmaal binnen bleek er overal wel wat gaande te zijn.

“Topsporters delen tijdens FITFAIR op inspirerende wijze hun kennis op het gebied van trainingsschema’s, mindset en voeding. Professionals zullen inspirerende masterclasses verzorgen over hedendaagse ondernemersvraagstukken voor sportschoolhouders, verenigingen en trainers.”

Bij de ingang stonden twee enorme banners met daarop het dagprogramma van vandaag en het programma van zondag, dus dat was in mijn ogen een slimme zet. Het programma kregen we natuurlijk van te voren al mee, maar het is altijd makkelijk wanneer iets enorm is. Heb je ook geen leesbril nodig…
De eerste masterclasses begonnen pas rond half 11 en wij kozen ervoor om als eerste de masterclass “Zet je carrière in beweging” van Start2Move en LAPT bij te wonen. Waarom? Altijd handig als sportprofessional en ondernemer. Naar mijn mening kun je nooit teveel leren!
Tijdens deze lezing werd er vooral gesproken over hoe je je als Personal Trainer op de markt kunt neerzetten. Het is ontzettend belangrijk dat je jezelf kunt onderscheiden en dat je de juiste doelgroep benadert. Wat mij vooral is bijgebleven zijn de volgende twee zaken:

1. De meeste personal training ondernemingen gaan binnen of na het eerste jaar failliet, omdat er simpelweg niet voldoende zakelijke kennis aanwezig is. 
Dat is natuurlijk ontzettend zonde, zeker wanneer de passie en de kennis er wel degelijk zijn. Gelukkig bieden Start2Move en LAPT daar hulp bij!

2. “Too Small to Fail”. Dit houdt in dat je dingen doet in stappen die zo klein zijn dat het bijna onmogelijk is om te “falen”, waardoor je zelfvertrouwen toeneemt. 
Dit vind ik een mooie benaderingswijze. Ik leer zelf én train mijn cliënten precies op dezelfde manier, maar ik heb nooit geweten dat daar een soort benaming voor was. Daarbij wil ik even zeggen dat ik niet van het woord “falen” houd. Falen kun je niet, tenzij je je erbij neerlegt. Maar dan geef je op en dat is je eigen keuze.

“Dit alles in combinatie met een energieke, innovatieve beursvloer van 6000 m2, maakt FITFAIR tot een uniek event in de sportbranche. Het FITFAIR programma bestaat uit 150 workouts en masterclasses, verdeeld over 20 state of the art conferentie zalen . Dit programma is gericht op zowel de sportschoolhouder, fitnessinstructeur, (personal) trainer als de reguliere sporter die sport als een onderdeel van zijn/haar lifestyle beschouwt.”

Na deze masterclass hebben we een kijkje genomen op de beursvloer zelf. Enorm veel stands hadden daar een plekje veroverd. Zo waren er stands die kop- en oortelefoons speciaal voor sporters aanboden, fitness trampolines, je kon meedoen aan verschillende fitness challenges zoals zoveel mogelijk Burpees binnen 1 minuut doen en je kon meedoen aan prijsvragen. Zo heb ik meegedaan aan “Raad hoeveel Shots” van Supp24. Er stond een enorme Jeep Wrangler – ik verklap meteen dat dit één van mijn droomauto’s is – waarvan de laadruimte gevuld was met een bak vol ‘shots’ van het merk. Ik gokte dat er zo’n 572 flesjes in zaten, maar helaas was het bijna het dubbele. Ach, de winnaar van de prijsvraag kan in elk geval een jaar vooruit met z’n gewonnen flesjes.

Ik had liever de auto willen winnen

Om even van de ‘schrik’ te bekomen – je ziet niet elke dag zo’n beest van een wagen. Tenminste, ik niet, jij wel? Bel me dan even, dan kom ik kijken – zijn we bij één van de foodtrucks wat te eten en te drinken gaan halen. Uiteraard verkochten ze alleen verantwoord voedsel, dus dat was fijn. Niets over te klagen!
We moesten wel even bijtanken, want de volgende masterclass die we zouden volgen was één van de workouts: de Buddy Boks. Helaas hadden we onze eigen bandages en handschoenen niet bij ons, maar dat mocht de pret niet drukken. We konden handschoenen lenen en dus lekker meedoen!
Ruim 45 minuten lang hebben we een intensieve, maar leuke boksworkout gedaan en konden we bezweet, moe en voldaan door naar de volgende masterclass: “3 Marketinggeheimen voor Fitness- en PT Ondernemers” van Hidden Profits Marketing. Daar ging het vooral over hoe je marketing het beste kon inzetten om meer uit je onderneming te halen.

Heerlijk vind ik dat, nieuwe dingen leren

Zo leerde je hoe je je website moet gebruiken, dat je continu aanwezig moet zijn en aan je volledige doelgroep moet ‘verkopen’. Dit waren voor mij zeer nuttige tips, die ik dan ook zeker in de praktijk ga brengen.

Vervolgens was het alweer tijd voor de volgende masterclass. Omdat de Fair uit zoveel verschillende ruimtes bestond, was het soms zoeken naar waar we nou eigenlijk moesten zijn. Maar daar kwam dat programma toch weer als geroepen!
Next up hebben we geluisterd en gekeken naar de masterclass “Het aanpassen van oefeningen aan lichaamsbouw” van Frank den Blanken. Dit was tevens een onwijs interessante masterclass. Ieder lichaam is anders en daardoor zullen oefeningen ook niet door iedereen op dezelfde manier uitgevoerd moeten worden om het beste resultaat te bereiken. Denk aan je lichaamslengte, je flexibiliteit en je lichaamsbouw in zijn algemeen. Ik zal met mijn 1 meter 47 een oefening anders uitvoeren dan iemand van 1 meter 90. Frank leerde ons van een groot aantal basisoefeningen hoe deze aangepast konden worden om voor de effectiviteit ervan per lichaamsbouw te optimaliseren.

Frank wist ons gedurende de hele masterclass te boeien, doordat hij theorie afwisselde met praktijk. Zo konden we tussendoor bepaalde bewegingen zelf ervaren en werden er vrijwilligers gebruikt om beeld aan zijn uitleg te geven.

Dat zo’n dag vol indrukken, informatie én sporten vermoeiend is, bleek wel tijdens de op één na laatste masterclass van Richard Bell. Tijdens “Hoe kies je de beste oefeningen voor jouw doelen?” werd er besproken welke trainingsvormen en -soorten er het beste bij welke doelen passen en hoe je dit kunt toepassen op jouw persoonlijke doel. Het was een erg leerzame masterclass, maar ik merkte dat ik toch een beetje begon in te dutten. Heel irritant wanneer je probeert alles als een soort Spongebob tot je te nemen, maar wel logisch. Van te voren deelde de organisatie van de FITFAIR zelf al tips over hoe je je het beste kon voorbereiden op het evenement en daar stond ook tussen dat je goed uitgerust moest komen, omdat je behoorlijk wat indrukken op zou doen. Daar was geen woord van gelogen!

Rond 16:15 uur begaven we ons naar alweer de laatste masterclass voor ons: “Rugklachten? Stop met ‘core’ training!” van de Physis Academy. Deze titel trok meteen al mijn aandacht, omdat ik juist een groot voorstander ben van (de juiste)  core training.

Gelukkig was deze titel ook bedoeld om de aandacht te trekken en ging het er helemaal niet over dat core training slecht is (Thank God.), maar juist over dat het zogenaamde ‘bracing effect’ slechte gevolgen kan hebben voor mensen. Tijdens bracing wordt de adem ingehouden en alles op spanning gezet, waardoor men vergeet op een correcte manier adem te halen. Tegenwoordig zijn daarnaast veel mensen het slachtoffer van stress, een verschijnsel dat ervoor zorgt dat je oppervlakkig gaat ademhalen. Hierdoor vergeet je als het ware de buikademhaling, waardoor het diafragma (ademhalingsspier), de bekkenbodemspieren, de multifidus en de transversus abdominis – kortom: een selectie van de core spieren – verslappen en klachten, waaronder rugklachten, kunnen veroorzaken.
Speaker Timo Hans bracht zijn verhaal met humor, verhalen uit de praktijk en duidelijke informatie waardoor we leerden wat voor impact de ademhaling eigenlijk op ons lichaam heeft. Weer een andere en bijzondere kijk op trainen en het menselijk lichaam.

Om 18:00 uur liep de dag ten einde en zijn we in Utrecht nog wat gaan eten. Na een enorme file bij de uitgang en verdwalen in de stad, tenminste. Mooie stad, maar verschrikkelijk qua verkeer (no offense).

“Het bij elkaar brengen van deze verschillende doelgroepen is een uniek concept. Onze doelgroep is op zoek naar kennis, verdieping en laat zich motiveren en inspireren.”

Ik heb als sporter, sportprofessional en ondernemer echt mijn ogen uitgekeken. Je kunt het vergelijken met een kind in de ballenbak of, nog toepasselijker, met een bezoeker van de Dutch Heroes Comic Con. Ik heb in één dag ontzettend veel bijgeleerd over dingen waar ik normaal misschien niet mee in aanraking zou zijn gekomen. Met deze nieuwe informatie ga ik Zest naar een hoger niveau tillen en dat zal om wat tijd en geduld vragen, maar het resultaat zal het waard zijn. Wil je hierover op de hoogte blijven, dan kun je terecht op de Facebookpagina!

 

 

Personal Trainer en coach met de ambitie om onzekerheid de wereld uit te helpen

%d bloggers liken dit: