Blog

Adem jij op de juiste manier?

Afgelopen zaterdag heb ik de Fit Fair voor het tweede jaar op een rij bezocht. Ook dit jaar volgde ik verschillende lezingen van Timo Hans en een gastdocent van Physis Academy. Zijn lezing van vorig jaar is mij het meest bij gebleven en ook dit jaar heeft er één iets meer impact gemaakt dan de anderen. In “Nooit meer hoofdpijn, nekpijn en slaapproblemen door stress” speelde ademhaling de hoofdrol. Wat weet jij over de juiste ademhaling? 

De juiste ademhaling is de buikademhaling. Het merendeel van de Nederlandse bevolking ademt te hoog. Dit betekent dat er kort en oppervlakkig geademd wordt, waarbij stress vaak als oorzaak wordt aangeduid.

Hoe zit dat dan?
Ik leg het uit: in je lichaam heb je zes diafragma’s. Laten we het simpel houden en zeggen dat er drie belangrijkere diafragma’s zijn: je tongbeen, het diafragma in de buikholte (middenrif) en een diafragma bij de bekkenbodem. Deze diafragma’s staan alle drie met elkaar in verbinding.

Op het moment dat je ademhaalt, zakt het diafragma in het middenrif naar beneden. Normaliter zou hierdoor je buik uitzetten. Zodra je uitademt, ontspant het diafragma weer en keert hij terug naar zijn plek.

Controleer je eigen ademhaling maar eens: leg één hand op je borst en één hand helemaal onderaan op je buik. Adem diep in door je neus en ook weer diep uit, door je neus. Welke hand voelde je het meest bewegen?

Het kan zijn dat je de hand op je borst meer voelde bewegen. Je ademt dus hoog. Gelukkig is een buikademhaling aan te leren! Hoe? Dat vertel ik zo.

Stress dus. 
Hoog ademhalen is dus vaak terug te leiden naar stress. Door stress kom je terecht in de “Fight or Flight” modus die ons lichaam nog kent van onze voorouders. Door deze zogenaamde modus spannen je spieren zich aan, klaar om aan te vallen of te vluchten.

Hoofdpijn, nekpijn en ’s nachts wakker worden om bijvoorbeeld te plassen kunnen worden veroorzaakt door deze zelfde stress. Soms zullen één of meerdere van de drie diafragma’s hun functie niet meer optimaal kunnen vervullen, waardoor de overgebleven diafragma’s de taak van de “uitvaller” over moeten nemen. Hierdoor treedt compensatie op en dit veroorzaakt de gespannen spieren.

Buikademhaling aanleren
Focus je tijdens je ochtendritueel (dus als je wakker wordt) en voor het slapen gaan eens vijf tot tien minuten op je ademhaling.
In de ochtend heb je hier vast wel ergens tijd voor en doe het voor je gaat slapen in je bed.
Leg twee handen onder op je buik. Adem 3 – 4 tellen in door je neus en voel je ademhaling naar je buik gaan. Je handen zullen iets naar beneden zakken en iets uit elkaar gaan. Adem vervolgens 6 – 8 tellen uit door je neus en voel je ademhaling weer vanuit je buik door je longen en luchtpijp naar buiten gaan.

Doe dit twee tot drie weken om resultaat te zien. Het zal niet meteen werken, maar hou vol! Het is bewezen effectief en super simpel! Ik ben er zelf ook mee bezig. Het is het proberen waard!

Dit is een zeer beknopte versie van wat er tijdens de lezing besproken is. Wil je meer weten? Kijk dan eens op de website van Physis Academy zelf!

Personal Trainer en coach met de ambitie om onzekerheid de wereld uit te helpen

%d bloggers liken dit: