Blog

De cooling down: minstens net zo belangrijk

Een cooling down is net als een warming up belangrijk om je lichaam goed te laten functioneren en om blessures te voorkomen. Maar wie doet dat eigenlijk nog? Je bent klaar met je training en je bent moe. Dan wil je echt niet nog tien minuten langer bezig zijn, hoor.
Ach, kom op. Wie hou je voor de gek? Je bent nu toch al bezig, dan kun je net zo goed je training goed afsluiten. En dat doe je met een cooling down!

De cooling down is bedoeld om je training fysiek en mentaal af te sluiten. In tegenstelling tot de warming up, die je juist voorbereidt op je training.

Bij de cooling down zul je merken dat je hartslag en spierspanning verlagen. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een cardio-apparaat. Denk daarbij aan rustig uitfietsen of rustig uitlopen op de loopband.
Een crosstrainer en roeiapparaat zijn minder geschikt voor een cooling down, omdat je bij deze apparaten meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt, die veel energie vragen. Je hart moet sneller gaan kloppen om voldoende zuurstofrijk bloed naar een groot aantal spieren te pompen en hierdoor verhoogt je hartslag.
Het is dus aan te raden om juist zo min mogelijk spiergroepen tegelijk te gebruiken bij de cooling down.

Een cooling down kan uit twee delen bestaan: een cardiodeel en stretchen. Het “cardiodeel” van de cooling down is erop gericht om met rustig oefeningen je hartslag te laten zakken tot deze op of onder ongeveer 60% van je maximale hartfrequentie zit.
Een voorbeeld hiervan is rustig joggen nadat je je cardiotraining hebt afgerond. Je hartslag moet dan van hoog naar laag gebracht worden, maar wel op een geleidelijk tempo.

Met stretchen wordt statisch stretchen bedoeld. Het doel van stretchen is om je spierspanning te verlagen en om je spieren weer wat losser te maken.
Als gevolg van veel krachttraining worden je spieren korter (strakker), wat kan leiden tot disfuncties in het lichaam.
Stretchen is echter geen bewezen methode om spierpijn te voorkomen. Daar zul je gewoon mee moeten leven, want je hebt tijdens het trainen je spieren “kapot” gemaakt. Maar geen paniek: lees het artikel “Haal het beste uit je training met de 5 trainingsprincipes” als je daar mee over wilt weten!

Beginnende sporters wordt aangeraden om een (cardio) cooling down van 8 tot 10 minuten te doen.
Naar 10 minuten gaat mijn persoonlijke voorkeur uit. Zo weet je in elk geval zeker dat je goed afgekoeld bent.
Gevorderde sporters doen een warming up van 6 tot 8 minuten en de ervaren sporters kunnen een cooling down doen van 4 tot 6 minuten.
Zelf doe ik altijd een cooling down van mintens 5 minuten (“cardio” en stretchen gecombineerd).

Net als de warming up is de cooling down een onmisbaar deel van je training. Sla ze dus niet over, maar trek er even wat thuis voor uit en wees lief voor je lichaam. Je hebt er tenslotte maar één 😉

Reacties uitgeschakeld voor De cooling down: minstens net zo belangrijk

Personal Trainer en coach met de ambitie om onzekerheid de wereld uit te helpen

%d bloggers liken dit: