Blog

Een dagelijkse wandeling houdt de hersenen gelukkig

Volgens professor neuropsychologie Erik Scherder houdt een dagelijkse wandeling je hersenen gelukkig. En dat niet alleen. Juist nu, in coronatijd, komt daar iets belangrijks bij: wandelen heeft een gunstig effect op je afweersysteem.
 
Door meer te bewegen kun je niet vermijden dat je besmet raakt met het coronavirus, maar je kunt zo wel het risico verkleinen. Net als de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
 
Hoe werkt dat versterken van je afweersysteem?
In je lichaam zitten allerlei afweermechanismen die de ongewenste indringers vernietigen. Deze mechanismen worden meteen actief zodra je begint te bewegen. Vooral matig intensieve beweging, zoals wandelen, werkt goed.
 
Hoeveel of hoe vaak moeten we wandelen?
Minimaal 30 minuten per dag is de gewenste duur. Je loopt dan wel stevig door. Je moet het gevoel hebben dat je iets gedaan hebt, zonder dat je je grens overschrijdt. Als er namelijk teveel belasting op je systeem komt te staan, zul je merken dat het effect juist minder merkbaar is.
 
Naast het versterken van je immuunsysteem heeft wandelen nog meer voordelen.
 
Wandelen verlaagt het stressgevoel
Wanneer je beweegt, activeer je je hersenschors. Die zorgt ervoor dat er een rem komt op alle gebieden in het brein die zorgen voor negatieve gevoelens. Door te wandelen kun je je stemming verbeteren. Zeker in deze tijd ligt somberheid op de loer, dus een goede manier om dit voor te zijn!
 
Het bevordert de creativiteit
Tijdens het wandelen kom je even tot rust en wordt er een netwerk in het brein actief dat de creativiteit in gang zet. Tijdens het lopen komen er daarom vaak probleem oplossingen tevoorschijn!
De omgeving waarin je wandelt speelt ook een belangrijke rol: de natuur wint het van de stad.
In de stad is het drukker en moet je meer opletten, waardoor het stressvoller is.
Van de natuur geniet je juist: kleine kronkelpaden, de wind door de bomen en het zien van de natuur zorgen allemaal voor een enorme hersenactiviteit.
 
Ik ben een enorme voorstander van natuurwandelingen. De natuur biedt zoveel moois en zoveel rust, dat wil ik het liefst met iedereen delen.
Ik strijd ook voor de natuur, juist zodat zoveel mogelijk mensen er nog zo lang mogelijk van kunnen genieten.

Personal Trainer en coach met de ambitie om onzekerheid de wereld uit te helpen

%d bloggers liken dit: