Blog

Transformatie: Van Buiten én Van Binnen

#FeelgoodFriday – Wij mensen maken gedurende ons leven een aantal transformaties mee. De één heeft bijvoorbeeld twee grote processen die hij of zij door maakt, de ander heeft een aantal kleinere.
Transformatie vindt niet alleen van buiten plaats: binnenin gebeurt juist het meeste. Een transformatie kan veel angst en oud zeer oproepen, maar ook tot iets fantastisch leiden! De vraag is alleen: durf jij het aan?

Tijd en ruimte voor transformatie

Heb je weleens het gevoel dat je werk niet meer bij je past, dat je relatie niet meer klopt of dat je op een andere manier wilt leven? Dat is vaak het teken dat er een transformatie aankomt. Door de coronacrisis zijn we allemaal gedwongen het rustiger aan te doen (we kunnen niet meer overal naartoe rennen en vliegen) dus de perfecte tijd om terug naar binnen te keren en om na te gaan wat je nu precies wilt en zoekt in het leven.

Het ego werkt tegen

Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het menselijke ego kan namelijk behoorlijk in de weg zitten, omdat het voor het ego nooit gelegen komt: dat wil controle en alles bijeen houden. Mensen hebben daardoor vaak de neiging om alles wat pijnlijk, beangstigend of bedreigend is te vermijden.

In onze maatschappij is het normaal geworden om angst en pijn zo diep mogelijk weg te stoppen. We krijgen meestal een pilletje, moeten het wegstoppen of verstoppen of afleiding zoeken. Maar we hebben eigenlijk nooit geleerd om de confrontatie aan te gaan. En dat terwijl dat juist het meeste oplevert!

Op het moment dat je begint aan een leefstijl verandering, zoals met gezonder gaan leven, dan zul je vast en zeker weerstand tegen komen. Van je ego, maar ook van je omgeving. En dat is eng, dat begrijp ik heel goed.
Je gaat namelijk niet alleen een uiterlijke verandering aan, maar ook een innerlijke. Je zult dingen en mensen ontgroeien die niet langer in jouw leven en bij jou passen.

Maar het is jouw leven: jij hebt de touwtjes in handen, niemand anders! Je bent het jezelf verplicht om voor jezelf te kiezen en van jezelf te houden. Accepteer wat je ontgroeid bent en maak daardoor ruimte voor nieuwe (gezonde) gewoontes, nieuwe liefde en nieuwe vriendschappen.

Stop met weglopen!

Laat angst of oud zeer je er niet meer van weerhouden het leven te leven dat jij voor jezelf in gedachten hebt; het leven dat je waard bent. Maak jezelf een prioriteit en zorg voor jezelf. Dat is allesbehalve egoïstisch! Want als je niet goed voor jezelf zorgt, hoe kun je dan voor anderen zorgen?
En denk je de transformatie niet in je eentje aan te kunnen? Durf om hulp te vragen en hulp aan te nemen.

Ik sta voor je klaar en begeleid je maar al te graag op jouw reis naar de échte jij.

Heb jij weleens een transformatie door gemaakt en hoe was dat voor jou?

 

Personal Trainer en coach met de ambitie om onzekerheid de wereld uit te helpen

%d bloggers liken dit: