Blog

Waarom Teveel Vitamine C Ongezond Is

In het kader van #ThursdayTalk wil ik iets met jullie bespreken over je immuunsysteem. Al sinds het begin van de coronacrisis is er een run op vitamine C. Bijna overal zijn deze vitamientjes uitverkocht!

Het is wetenschappelijk bewezen dat vitamine C een positieve invloed op je immuunsysteem heeft: mensen die veel groente en fruit eten hebben over het algemeen minder kans op kanker en hart- en vaatziekten, en leven iets langer. Top!
Maar wist je dat teveel vitamine C juist schadelijk voor je gezondheid is?
 
 

Het gevaar van antioxidanten
Om voedsel in energie om te zetten, heeft het menselijk lichaam zuurstof nodig. Dit proces wordt oxidatie genoemd. Een nadeel van oxidatie is dat er tijdens dit proces zogenaamde vrije radicalen vrijkomen die de vaatwanden (bloedvaten) kunnen beschadigen en DNA structuren kunnen aantasten.
Het lichaam maakt, om deze radicalen te neutraliseren, antioxidanten aan. Vitamine C behoort – net als vitamines A, E en selenium en beta-caroteen – tot de antioxidanten.
 
Maar het slikken van supplementen is toch gezond?
Nee. Niet als ze enorme hoeveelheden antioxidanten bevatten.
Een groot aantal studies hebben ondertussen aangetoond dat het slikken van grote hoeveelheden antioxidanten het risico op kanker en hart- en vaatziekten juist verhoogt!
Hoe dat kan? De eerdergenoemde vrije radicalen zijn niet alleen maar slecht. Ze bestrijden juist schadelijke bacteriën en schakelen nieuwe kankercellen uit. Grote aantallen antioxidanten vernietigen teveel vrije radicalen, waardoor de balans in het immuunsysteem wordt verstoord en schadelijke indringers hun gang kunnen gaan.
 
 
Welke supplementen kun je dan beter slikken?
Vitamine D is een veel beter alternatief. Vitamine D heeft een positieve invloed op slaap en daardoor ook op het immuunsysteem. Omega-3 heeft veel invloed op ontstekingen in het lichaam en een goede multivitamine doet wonderen!
Dankzij die multivitamine kun je geen te hoge dosis antioxidanten binnen krijgen.
 
Meer weten? Volg Zest op Facebook en Instagram of stel een vraag via het contactformulier!
 

Wat is jouw mening over gebruik van supplementen? 

Personal Trainer en coach met de ambitie om onzekerheid de wereld uit te helpen

%d bloggers liken dit: